Na mijn (mislukte) experiment met Quicq ging ik op zoek naar een werkend en gratis alternatief. Daarvoor kwam ik terecht bij Cloudimage, en ik ben echt heel tevreden!
Wat Cloudimage doet
Bij een eerste bezoek aan een pagina op de website worden (voor zover nog niet gedaan) alle afbeeldingen* geupload naar de servers van Cloudimage.
Daar worden ze geoptimaliseerd en meteen ook omgezet naar het webp formaat. Het resultaat wordt opgeslagen op de CDN van Coudimage.
Bij een volgend bezoek worden de afbeeldingen van de CDN gebruikt. Daarbij wordt ook rekening gehouden met het schermformaat van de bezoeker en wordt het optimale formaat geserveerd.
* Afbeeldingen die als achtergrond-afbeelding ingesteld staan worden niet verwerkt
Account
Voor de plug-in geïnstalleerd kan worden moet er eerst een (gratis*) account bij Cloudimage aangemaakt worden. Het account bevat meteen een dashboard om de reseltaten over de afgelopen periode (van maximaal een jaar) te bekijken. In het dashboard kun je ook diverse instellingen m.b.t. de afbeeldingen aanpassen.
Er is een Personal / Free plan beschikbaar met een genereuze 25 GB Image Cache en maandelijks 25 GB CDN verkeer. Ruim voldoende voor een middelgrote site.
Plug-in
De WordPress plug-in (wordpress.org/plugins/cloudimage) bleek wat ruwe kantjes te hebben. Zo is er geen Nederlandse vertaling beschikbaar. Die heb ik zelf maar gemaakt, dat maakt het allemaal een stuk duidelijker (op aanvraag bij mij verkrijgbaar)
Er zijn veel instelmogelijkheden, op deze site bleek de basisinstelling (zonder JavaScript) het best (en probleemloos) te werken.
Wat me zorgen baart is dat de plug-in niet getest lijkt op de laatste WordPress versies. In het readme bestand vindt ik echter: = 3.1.8 = * Stabilization testing for WordPress 6.x
Om eens te kijken of er gereageerd wordt heb ik een vraag daarover gesteld op het support-forum. [edit] Die is na 7 dagen nog niet beantwoord.
Resultaat
Op deze (niet zo grote…) site werd in de afgelopen maand een duidelijke besparing gemeten. Verreweg de meeste afbeeldingen worden uit de CDN geserveerd. De CDN is gelukkig ook snel, en draagt bij aan een positieve pagina-score op de diverse testsites.